Zingen is meer dan alleen maar ademhalingsoefeningen!

Hometown Studio Tips & Tricks

Blogger: Diana Olierookdiana en sam limburger mei 2013

Welkom bij de eerste Hometown Studio Tips & Tricks. Vanaf nu posten wij wekelijks een blog met Tips & Tricks op het gebied van zang, slagwerk, gitaar, piano, geluidstechniek en meer…! Deze eerste blog is afkomstig van zangdocent Diana Olierook.

Diana is Certified Master Teacher in de wereldwijd gebruikte zangtechiek EVT (Estill Voice Training).  Zij is momenteel daarin de enige in Limburg. Binnen Hometown Studio worden alle zanglessen op basis van deze techniek gegeven en dit maakt ons de enige echte EVT-zangschool in Limburg!

“Zangtechniek, dat is toch vanuit je buik zingen?”

Heel veel mensen hebben nog een ouderwets en te beperkt beeld van zangtechniek. Op zich niet heel vreemd, want ik merk dat er ook nog heel veel zangtechniek met een klassieke (maar veelal ook verouderde) insteek wordt onderwezen. Graag leg ik jullie daarom de ontwikkeling in de zangtechniek even globaal uit.

Enkele tientallen jaren geleden zag een zangopleiding er heel anders uit dan vandaag de dag. Een pop of jazz opleiding bestond niet. De enige zangtechniek die onderwezen werd, was de klassieke zangtechniek. Hierbij ging men er vanuit dat de klank die bij het zingen geproduceerd werd ook altijd klassiek/geschoold moest klinken. Andere klanken werden beschouwd als ongezond voor de stem. De zangles bestond dan ook voornamelijk uit het imiteren van de docent en het op zoek gaan naar deze geschoolde klank. Er werden diverse beeldspraken gebruikt om de leerling te helpen dit gevoel/deze klank te vinden en daarnaast oefende men zich suf op allerlei ademhalingsoefeningen,  maar concrete theorieën over wat je precies van binnenuit moet doen, waren er niet. Waarom niet? Omdat de kennis hierover er simpelweg nog niet was! Men wist niet wat er in het strottenhoofd gebeurde en dus werd alles vanuit de adem aangestuurd en benaderd.

De Amerikaanse zangeres/zangdocent/stemwetenschapper Jo Estill (geboren in 1921) bracht hier verandering in. Na haar klassieke zangopleiding aan het conservatorium was ze nog altijd erg onzeker op het podium. Ze vroeg zich af “Hoe doe ik dit nu precies?” Ze had het gevoel dat ze geen grip had op haar stem, omdat ze eigenlijk helemaal niet wist hoe het stemapparaat werkte. Daarom is zij in de jaren ’70 gestart met haar onderzoek naar de stem. Ze liet verschillende personen zingen in een 4-tal Voice Qualities (sounds) en onderzocht een aantal zaken, zoals hoe klinkt de sound, hoe hard is het, wat gebeurt er met de boventonen, hoe functioneert de Voice Quality in verschillende toonhoogtes, maar nog het allerbelangrijkste: wat gebeurt er van binnen! Middels röntgenfoto’s en endoscopieën kon men exact zien wat er tijdens het zingen gebeurde in onder andere het strottenhoofd. Er werd precies onderzocht welke spieren, kraakbenen en andere lichaamsdelen verantwoordelijk zijn voor welke sound en ook hoe deze sounds op een gezonde manier geproduceerd kunnen worden. De ontwikkeling van de techniek duurde tientallen jaren. In 2004 werd de techniek gepresenteerd die we vandaag de dag gebruiken, bestaande uit 13 Figures for Voice Control en 6 Voice Qualities. Je kunt zeggen dat de 6 Voice Qualities recepten zijn, die je kunt maken met de 13 Figures for Voice Control.

Doordat we inmiddels exact weten wat er in het strottenhoofd en omliggende structuren gebeurt, kunnen we de aansturing vanuit het strottenhoofd laten plaatsvinden en de adem daarop laten reageren, i.p.v. het aansturen vanuit de adem zoals dit vroeger gebeurde. Sterker nog, het blijkt dat de meeste zangers teveel adem naar hun stembanden sturen tijdens het zingen, waardoor de stem teveel gepushed en belast wordt. Vaak klinkt de stem dan ook niet helder en met lucht. Dat komt omdat de stembanden als het ware open geblazen worden, waardoor er geen goede sluiting plaatsvindt. Het is dus veelal een kwestie van leren hoe je de adem tegenhoudt. In plaats van oneindige ademhalingsoefeningen leer je binnen de EVT-techniek alle 13 structuren in en om het strottenhoofd kennen en onafhankelijk van elkaar besturen. Een techniek die uiteraard behoorlijk wat studie en oefening verlangt, maar die leidt tot vele mogelijkheden met de stem, op een gezonde manier! Met EVT kan vrijwel niemand meer zeggen dat hij geen mooie stem heeft! Iedereen met een gezonde stem kan de 6 verschillende Voice Qualities leren beheersen en dus in alle stijlen op een verantwoorde manier leren zingen en spreken.

Overzicht van de 13  Figures for Voice Control:
 • Ware stemplooien (Onsets en Offsets)
 • Ware stemplooien (Body-Cover)
 • Valse stembanden
 • Schildkraakbeen
 • Ringkraakbeen
 • AES
 • Larynx
 • Zacht gehemelte
 • Tong
 • Kaak
 • Lippen
 • Head & Neck anchoring
 • Torso anchoring
Overzicht van de 6 Voice Qualities:
 • Speech
 • Falsetto
 • Sob
 • Twang
 • Opera
 • Belting

Wil je meer leren over de zangtechniek EVT? Kom dan naar een van onze EVT Introductory Workshops en/of Practice groups.

KLIK HIER VOOR MEER INFORMATIE OVER DE EERSTVOLGENDE WORKSHOPS.

 

Meld je aan via info@hometownstudio.nl.

 

 

 

Laatste Nieuws

 • NIEUW! Cursus Songwriting
  SCHRIJF JE NU IN! CURSUS SONGWRITING Je wordt opgeleid op het gebied van Lyrics, Melodie, Arrangement, Zangtechniek en Interpretatie, met als eindresultaat een eigen song, inclusief professionele studio-opname! In de eerste 6...
 • Junior Star Factory brengt swingende kerstsingle uit!
  Junior Star Factory is al sinds 2011 een populair concept voor jong zangtalent uit Zuid- en Midden-Limburg. Kinderen tussen de 6 en ongeveer 14 jaar krijgen hierbij wekelijks zang- en performanceles. Normaal...

Contact

Hometown Studio
Ds. Dr. Deelemansstraat 9B
6127 AL Grevenbicht
E. info@hometownstudio.nl
T. +31(0) 6 22 35 77 23
logowebsite2klein