Zingen is een tegennatuurlijk trucje!

Hometown Studio Tips & Trickslogo EVT

Blogger: Diana Olierook (Certified Master Teacher in EVT)

Een bekende uitspraak van Jo Estill (schepper van de zangtechniek EVT) is “Singing is an unnatural act!”

Zingen en spreken lijkt voor ons zeer vanzelfsprekend en je gaat er ook eigenlijk vanuit dat je je stembanden (ook wel stemplooien genoemd) gekregen hebt om er geluid mee te produceren, maar dat blijkt niet zo te zijn! Die functie komt pas op de tweede of misschien wel derde plaats. Zingen en spreken kun je daardoor beschouwen als een tegennatuurlijk trucje en is het logisch dat je soms hard moet werken tijdens het zingen om bepaalde lichamelijke routines te onderbreken en/of te sturen.

Bewust of onbewust ademhalen

De ademhaling is daar een goed voorbeeld van. Wanneer je in rust bent of gewoon ontspannen op de bank tv kijkt, gaat je ademhaling vanzelf. Zodra je adem nodig hebt, volgt er automatisch een inademing en vervolgens stroomt de lucht ook vanzelf weer naar buiten. Daar denk je niet over na, dat gaat onbewust. Wanneer we spreken of zingen, komt het ons echter niet zo goed uit als het lichaam zelf bepaalt wanneer er een inademing volgt. We willen immers inademen op een moment dat het ons uitkomt: na een zin, of aan het einde van een lange noot. We gebruiken dan ook veel meer lucht en ademen over het algemeen minder vaak in dan in rust. We onderbreken dus het natuurlijke patroon en gaan van onbewust naar bewust ademen.

De oorspronkelijke functie van de ware en valse stembanden

We gaan er automatisch vanuit dat we onze stembanden gekregen hebben om ermee te spreken en zingen, maar dit is niet de eerste functie. De stembanden zorgen er samen met de valse stembanden en het strottenklepje namelijk voor dat de longen beschermd worden. Bovendien zijn de stembanden het ventiel van de longen; wanneer je de stembanden sluit kan er geen lucht in of uit de longen stromen. Je regelt dus met je stembanden de hoeveelheid lucht die naar binnen en naar buiten kan.

Wanneer je slikt, sluiten zowel het strottenklepje, de valse stembanden (die zich boven je ware stembanden bevinden) als de ware stembanden, om er voor te zorgen dat er geen eten of drinken of speeksel in de longen terecht kan komen. Het strottenklepje sluit de luchtpijp af om ervoor te zorgen dat het voedsel automatisch in de slokdarm komt. Soms glipt er echter toch iets tussen het strottenklepje door en valt dit in je luchtpijp. Dit gebeurt er wanneer je je verslikt. Gelukkig hebben we dan ook nog de valse en ware stembanden die tevens sluiten bij het slikken, zodat het eten niet direct in je longen valt. Bij het verslikken begin je te hoesten en dat doe je door “te klapperen” met je stembanden. Daarom kan het voorkomen dat je na het verslikken even flink hees bent. Je stembanden hebben immers hard moeten werken om het voedsel/speeksel naar buiten te werken.

Ook bij inspanning komen de ware en valse stembanden in actie, bijvoorbeeld bij iets zwaars tillen, vechten, op de wc zitten, een kind baren… De valse en ware stembanden sluiten dan enerzijds om de longen/je leven te beschermen (vanuit de natuur betekent inspanning immers soms gevaar/op je hoede zijn) en anderzijds om meer luchtdruk op te bouwen in het lichaam, waardoor je sterker wordt/meer kracht hebt.

Tijdens het zingen heb je ook regelmatig te maken met inspanning; bijvoorbeeld bij een harde, hoge of lange noot. Je valse en ware stembanden reageren dan op dezelfde manier. Het beschermen van je leven is immers, natuurlijk gezien, het belangrijkste doel van je lichaam. Wanneer we de stembanden echter willen gebruiken om te spreken of zingen, moeten we dit enigszins tegenwerken. We hebben er met name last van als de valse stembanden dichtgaan onder het zingen en moeten deze openhouden in bepaalde situaties. Dit is dus een tegennatuurlijk trucje!

Binnenkort vertel ik meer over het openhouden van de valse stembanden!

Laatste Nieuws

  • NIEUW! Cursus Songwriting
    SCHRIJF JE NU IN! CURSUS SONGWRITING Je wordt opgeleid op het gebied van Lyrics, Melodie, Arrangement, Zangtechniek en Interpretatie, met als eindresultaat een eigen song, inclusief professionele studio-opname! In de eerste 6...
  • Junior Star Factory brengt swingende kerstsingle uit!
    Junior Star Factory is al sinds 2011 een populair concept voor jong zangtalent uit Zuid- en Midden-Limburg. Kinderen tussen de 6 en ongeveer 14 jaar krijgen hierbij wekelijks zang- en performanceles. Normaal...

Contact

Hometown Studio
Ds. Dr. Deelemansstraat 9B
6127 AL Grevenbicht
E. info@hometownstudio.nl
T. +31(0) 6 22 35 77 23
logowebsite2klein